Właściwości kawy ziarnistej

Kawa ziarnista – wyrazisty smak kawy

Jakie zalety ma kawa ziarnista?

Jakie zalety ma kawa ziarnista?

Bardzo duża liczba osób w Polsce zaczyna dzień od filiżanki kawy. Należy mieć świadomość, że w żaden sposób nie zastąpi ona śniadania, ale może ochronić przed licznymi zagrożeniami. Jakie zalety ma kawa ziarnista?  

Zmniejsza ryzyko cukrzycy

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że według badań, które zostały przeprowadzone w 2009 roku, omawiany produkt zmniejsza ryzyko zachorowania na wspomnianą chorobę o 7%. Godny uwagi jest również fakt, że na całym świecie na cukrzycę choruje aż 300 milionów ludzi. Nie można zapomnieć, że jest to choroba cywilizacyjna. Oznacza to tym samym, że może dotknąć praktycznie każdego. 

Wpływa na poprawę krążenia krwi

Dowiedzione zostało także, że kawa ziarnista dostępna m.in. w Bee.pl wpływa na poprawę krążenia krwi. Oddziałuje bardzo korzystnie na pracę naczyń krwionośnych i serca. Należy mieć świadomość, że spożywanie kawy przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi w naczyniach krwionośnych o prawie 30%. Dzięki temu odpowiednio dotlenione komórki są znacznie wydolniejsze. 

Pomaga spalić tłuszcz

Kawa zawiera w swoim składzie kofeinę, która z kolei odgrywa bardzo istotną rolę w procesach związanych z przemianą materii. Wspomniana kofeina może przyspieszyć przemianę materii nawet o 20%. Warto wiedzieć, że im lepszej jakości kawę będzie spożywała dana osoba, tym szybciej będzie przebiegał proces odchudzania. Nie jest oczywiście rekomendowane słodzenie kawy, ponieważ w ten sposób wpływa się na wzrost jej kaloryczności. 

Zawiera w składzie antyoksydanty 

Jest to kolejny atut kawy ziarnistej. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że nieprzetworzone ziarna kawy zawierają w swoim składzie ponad 1000 różnych przeciwutleniaczy. Oznacza to tym samym, że omawiana kawa może być lepszym rozwiązaniem od kakao czy zielonej herbaty. Antyoksydanty przyczyniają się do wyeliminowania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za procesy starzenia. Są one bardzo ważnym elementem diety każdego człowieka. Zalecane jest zwrócenie szczególnej uwagi na to, by spożywane potrawy je zawierały.